Auteur: door Wijnand Kooijmans | woensdag 25 mei 2011 | 07:00 de Stentor

2011Gerrit van Emous toont werk van Gerda Elbertsen. Samen exposeren zij vrijdag en zaterdag tijdens de kunstroute. Het atelier aan de Goorsteeg is zondag gesloten. foto Ruben Schipper
 
Het atelier van Gerrit van Emous aan de Goorsteeg 23 is tijdens de kunstroute voor veel bezoekers een oase, een rustpunt in het buitengebied van Putten.

De overige deelnemers aan de jaarlijkse kunstroute zijn allemaal gevestigd in het centrum van het dorp. Met een terrasje wordt het gezellig gemaakt voor de bezoekers waardoor het geheel een soort pleisterplaats wordt.


Het atelier is gevestigd bij de boerderij van Van Emous maar biedt enkele dagen per week ook een werkplek aan Wim Filius en Riekje Luitjes. Er werkt ook een Poolse kunstenares maar die doet niet mee aan de kunstroute. Tijdens de kunstroute wordt er tevens kunst getoond van Gerda Elbertsen en Anna Hoogebeen. Opvallend is dat van de laatste twee geen werk is te vinden op de overzichtstentoonstelling in de Kunstkelder waar donderdagavond om acht uur de officiële opening van de Kunstroute plaats vindt. In het verleden is het besluit genomen dat gastexposanten geen plekje krijgen op de overzichtstentoonstelling. Met uitzondering van Wim Filius en de Poolse komen de overige kunstenaars om de twee weken bij elkaar. Er wordt dan gesproken over kunst in het algemeen, kunstkwartetten zoals ze het zelf noemen. Maar ook wordt gesproken over het eigen werk dat ze maken. Riekje Luitjes is daarbij de inspirator. Zij geeft de anderen opdrachten. Daarbij wordt veel gewerkt met collages. Gerrit van Emous, maakt van huis uit beelden, maar heeft zich de laatste tijd ook meer toegelegd op collages. Die gebruikt hij dan later weer voor zijn beelden. Van Emous en Elbertsen hebben beide lessen gevolgd op de Vrije Academie voor Beeldende Kunst in Nunspeet, Luitjes volgde de Kunstacademie in Arnhem. Zij heeft de anderen toch min of meer geleerd hoe ze naar kunst moeten kijken en hoe ze kunst moeten maken. Elbertsen ontwerpt overigens ook trouwkleding, haar atelier is naast de schuur waarin de kunstwerken worden geëxposeerd. De beelden van Van Emous zijn met name naast deze schuur te vinden. Hij is onder meer de ontwerper van de vier vlinderbanken op de binnenplaats van het kantoor van Uwoon in Ermelo. In de beoordeling van de kunst van de anderen is ze, volgens hen, niet misselijk. De kritiek is soms heftig. Dat iets goed is krijgen ze bijna nooit uit haar mond te horen, laat staan dat iets mooi is. Maar ze ervaren haar bemoeienissen tegelijk wel als een verrijking. Het atelier van Van Emous blijft op zondag gesloten. “In het verleden was de kunstroute op vrijdag en zaterdag. Geleidelijk aan is daar de zondag bijgekomen. Ik gun iedereen zijn of haar vrijheid maar op die dag ga ik naar de kerk.” Het is de veertiende keer dat de kunstroute wordt gehouden. Ieder jaar wordt een thema gekozen. De deelnemers hebben dan een jaar de tijd een nieuw kunstwerk te maken dat aan dat thema voldoet. Dit jaar is het thema ‘Andere culturen’.