Gerrit van Emous

Gerrit van Emous, beelden
© Ruben Schipper Fotografie

Gerrit (1959) is geboren en getogen op een boerderij in het Veluwse dorp Putten. Als kind heeft Gerrit veel getekend, geïnspireerd door al hetgeen hij zag in de natuur rondom de boerderij. Na een aantal jaren scholing op de Vrije Academie in Nunspeet ging Gerrit beelden maken. Met name in brons en staal.

Vanuit het perspectief ‘less is more’ probeert Gerrit de essentie vast te leggen in zijn stalen beelden. Een paar lijnen zijn vaak voldoende om het karakter in een bepaald beeld te vangen. Eén van zijn grote inspiratiebronnen is de sport. En dan met name schaatsen en wielrennen.

Een andere specialiteit van Gerrit is het maken van vogels

Gerrit heeft verder drie keer de echte Friesche Elfstedentocht uitgereden en gaat jaarlijks naar Oostenrijk om op de Weissensee te schaatsen. Dit heeft ertoe geleid dat Gerrit al jarenlang bronzen beelden maakt in opdracht van de KNSB (Koninklijke Nederlandse Schaatsbond). Tevens kreeg hij de eervolle opdracht om de oeuvreprijs te ontwerpen en te maken voor de twee beste Nederlandse schaatsers ooit, te weten Ireen Wüst en Sven Kramer. Deze werden door de KNSB aangeboden tijdens hun afscheid van de schaatssport in een overvol Thialf op 12 maart 2022.

Maar Gerrit is ook een fervent fietser en rijdt in zijn spaarzame vrije tijd dan ook erg graag een rondje door de mooie Veluwse bossen. Verder probeert hij jaarlijks een aantal dagen vrij te maken om te gaan fietsen in de Franse Alpen. Hij probeert de expressiviteit van sporters te vangen, waarbij het statische beeld als het ware gaat bewegen.

Het meest recente werk van Gerrit zijn de zogenaamde ‘zinky’ portretten. Dit zijn voorstellingen die met een plasmasnijder handmatig uit cortenstaal worden gesneden, met als achtergrond een verweerde zinken plaat. De objecten van de wielrenners zijn daar een voorbeeld van.

Gerrit heeft een beeldentuin thuis, exposeert frequent en werkt veel in opdracht.

Gerrit van Emous
Goorsteeg 23
3882 LE Putten
06 5369 7687
www.emous.nl
info@emous.eu